Wet betaalbare huur

Een meerderheid in de Tweede Kamer twijfelt over een wetsvoorstel van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) dat huurders in de vrije sector moet beschermen tegen te hoge huren. De VVD was altijd al erg kritisch over de Wet betaalbare huur, maar ook PVV, NSC en BBB zijn niet bepaald enthousiast, bleek tijdens een debat.

Puntensysteem huur 2024

Minister De Jonge streeft ernaar dat op 1 juli 2024 zijn Wet betaalbare huur in werking treedt. Die is juist bedoeld om torenhoge huurprijzen in de zogeheten middenhuur in te dammen. De Jonge wil voor die woningen het woningwaarderingsstelsel en de puntentelling dwingend maken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken voorspelt dat op termijn de huur van ruim 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro omlaag gaat.

Puntentelling huurwoning zorgt voor tekort

De vier partijen – die onderhandelen over een coalitie – denken dat de nieuwe regels ertoe leiden dat er huurwoningen verdwijnen terwijl er juist tekorten zijn. Volgens de minister valt dat erg mee en is bescherming van huurders hard nodig, omdat in het middensegment 40 procent van de huurders meer betaalt dan de woning waard is. “Dat is dus geen exces”, vindt De Jonge. Voor deze huurders gaat de maandelijkse huur waarschijnlijk omlaag door de wet van De Jonge.

De wet houdt in dat meer huurwoningen onder het puntenstelsel gaan vallen. Dat betekent dat verhuurders niet meer dan 1100 euro mogen vragen als de woning niet genoeg punten heeft. Vooral beleggers en investeerders hebben kritiek, omdat ze dan minder huur kunnen vragen voor een woning. Of ze moeten de woning zo opknappen dat die wel een hoge huur rechtvaardigt. De angst is dat verhuurders daardoor vinden dat ze te weinig rendement erop krijgen en ze de woning van de huurmarkt halen.

Volgens De Jonge is het niet erg dat een huurwoning op die manier op de verkoopmarkt belandt, omdat het aanbod aan woningen als geheel niet krimpt. Uit cijfers blijkt dat overigens dit niet zo’n vaart loopt. Wel is het zo dat een woning die op de koopmarkt terechtkomt, gemiddeld 339.000 euro kost. En dat is minder dan de 420.000 euro die een woning gemiddeld in Nederland kost. Dus huurwoningen die waarschijnlijk te duur zijn, leveren een betaalbare koopwoning op, stelt de minister vast.

De weerstand van de PVV leidde tot hoon en verbazing bij GroenLinks-PvdA, SP en D66. De partij van Geert Wilders werd tot nu toe gezien als voorstander. Maar PVV-Kamerlid Barry Madlener wil de wet eerst bestuderen, net als de VVD. De Jonge stuurt het wetsvoorstel binnen twee weken naar de Kamer.

Wat is het effect op uw huurwoningen?

Wilt u zekerheid over de puntentelling met onderbouwing? Neem dan contact met ons op via 085-4011166 of via info@duresta.nl. Wij leveren standaard 2 rapportages, één op basis van de huidige wetgeving en één op basis van de wetgeving zoals die per 1-7-2024 mogelijk gaat gelden.

In combinatie met de volgende diensten hanteren wij scherpe maatwerk prijzen:

– Energielabel
– Verbeteradvies puntentelling (voor optimalisatie huurpunten)
– Verbeteradvies energielabel (voor verbetering energielabel)
– Meetrapport NEN 2580 (i.c.m. vlakkentekening)
– Floorplanner plattegrond 2D en 3D (t.b.v. Funda)
– Taxatieverslag WOZ (bij ontbreken WOZ-waarde)
– BENG berekening (voor nieuwbouwwoningen)
– Bouwbesluittoets (daglichtberekening, ventilatieberekening, MPG berekening, VG/GO berekening, spuiventilatieberekening)

Wij berekenen standaard een puntentelling volgens de huidige wetgeving en een concept puntentelling op basis van de wetgeving zoals die per 1 juli 2024 gaat gelden. Daarnaast maken wij inzichtelijk wat de mogelijkheden zijn om te huurpunten te maximaliseren.

Laatste nieuws

Laatste tweets

Twitter Sent An Error: Could not authenticate you.