Onze bouwkundig inspecteurs zijn opgeleid voor het inspecteren van woningen en bedrijfspanden. Daarnaast hebben onze inspecteurs een interne praktijkopleiding genoten voor aanvullende kwaliteitseisen van de NHG.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een visuele inspectie om inzicht te krijgen in de onderhoudstoestand, gebreken en/of tekortkomingen. In een bouwkundig rapport wordt van de onderdelen met een conditiescore van lager dan voldoende de onderhoudstoestand beschreven en wat de eventuele herstelkosten op korte en/of lange termijn zijn.

Wanneer een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige inspectie kan zowel voor de koper als verkoper interessant zijn.

Kopers zullen een bouwkundige keuring vooral uit willen laten voeren om te weten wat de bouwkundige staat is van een aan te kopen woning of bedrijfspand. Door het uit laten voeren van een bouwkundige keuring wordt voorafgaand aan een eventuele aankoop inzichtelijk gemaakt wat de gebreken en/of tekortkomingen zijn op korte en/of lange termijn. Hier kan men dus rekening houden bij het uitbrengen van een bod. Met een bouwkundig inspectierapport heeft men dus een goed onderhandelingsinstrument.

In geval van verkoop kan de verkoper er ook voor kiezen een onafhankelijke bouwkundige keuring uit te laten voeren. Met een bouwkundig inspectierapport toont de verkoper transparantie aan potentiƫle kopers. Tevens is het een goed onderbouwend stuk om aan te tonen dat men aan de mededelingsplicht heeft voldaan.

Waarom een bouwkundige keuring?

  • Een bouwkundig expert inspecteert de gehele woning zodat alle visuele gebreken en tekortkomingen worden vastgelegd.
  • Door bouwkundig experts worden gemiddeld 15 tot 20 tekortkomingen per woning geconstateerd.
  • Gebreken en tekortkomingen worden met beeldmateriaal vastgelegd met een duidelijke beschrijving.
  • De kosten van een bouwkundige keuring zijn aftrekbaar indien deze samenhangen met het afsluiten van de hypotheek vanwege een aankoop, verbetering of onderhoud van de woning.

Bouwkundige keuring (basis)

Indien u voor de aankoop van uw woning of bedrijfspand een overzicht wilt van alle zichtbare gebreken en tekortkomingen is de bouwkundige keuring (basis) geschikt. In het rapport wordt van alle onderdelen met een conditiescore van onvoldoende beschreven wat en waar een tekortkoming of gebrek is waargenomen. Dit wordt onderbouwd en vastgelegd met beeldmateriaal en/of meetresultaten van o.a. de vochtigheidsmeter en hygrometer.

Bouwkundige keuring (plus)

Indien u voor de aankoop van uw woning of bedrijfspand een overzicht wilt van alle zichtbare gebreken en tekortkomingen inclusief een maatwerk beschrijving van de oorzaak is de bouwkundige keuring (plus) geschikt. In het rapport wordt van alle onderdelen met een conditiescore van onvoldoende de constatering vermeld met de vermoedelijke oorzaak. Dit wordt onderbouwd en vastgelegd met beeldmateriaal en/of meetresultaten van o.a. de vochtigheidsmeter en hygrometer. Daarnaast wordt per onderdeel beschreven hoe het gebrek of de tekortkoming vermoedelijk is ontstaan en wordt een indicatie gegeven van de herstel- of vervangingskosten.

Bouwkundige keuring met NHG bijlage

In sommige gevallen kunnen banken, hypotheekverstrekkers of de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (uitvoerende instantie NHG) eisen dat u een bouwkundig rapport laat opstellen om in aanmerking te komen voor een hypothecaire lening met NHG. Vaak zal dit voortvloeien uit een opgesteld taxatierapport waarin staat vermeld dat de onderhoudstoestand van de woning meer dan 10% afwijkt. In dit geval stellen wij een NHG bijlage op waarin alle voor NHG relevante informatie staat vermeld.