Energielabel C kantoren

Vanaf 2023 is er in Nederland geen enkel kantoor meer met een energielabel slechter dan energielabel C. Kantoren met een slechter energielabel (D t/m G) mogen dan niet meer gebruikt worden. Eigenaren van energieslurpende kantoren moeten hun panden zuiniger maken. Dat staat in een brief van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer. Blok heeft aangekondigd een wettelijke verplichting in te voeren waarmee verplicht wordt gesteld dat kantoorpanden voor 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. Voor hele kleine kantoren en monumentale panden gaat een uitzondering gelden.

Aanpassingen voor energielabel C kantoren
Kantoren met een energielabel D, E of F kunnen zonder al te grote bouwkundige ingrepen aangepast worden om energielabel C te halen. Voor kantoren met energielabel G zullen echter meer ingrijpende maatregelen moeten worden genomen om naar energielabel C te komen.

De maatregel moet vanaf 2023 ruim 8 petajoule energiebesparing per jaar op gaan leveren. De kantooreigenaren moeten hiervoor samen eenmalig 860 miljoen euro investeren in energiebesparende maatregelen. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 3 en 6,5 jaar, maar dat is sterk afhankelijk van het gebouw en de energieprijs.

Energielabel C naast kantoren ook voor o.a. winkels en bedrijfspanden
De verplichting voor (minstens) energielabel C geldt alleen voor kantoren. Wel komt er een onderzoek naar de mogelijkheden in andere gebouwen (winkels, bedrijfsgebouwen, scholen, zorginstellingen, sporthallen, musea etc.). Ook voor winkels, bedrijven, scholen, zorginstellingen, horeca etc. wordt onderzocht of een verplichting van minimaal energielabel C haalbaar is.

Betere controle
Alle bedrijven en instellingen die veel energie gebruiken (meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m³ gas), zijn nu al verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen als de terugverdientijd onder de vijf jaar ligt. De controle daarop door gemeenten en omgevingsdiensten schiet echter tekort. Het kabinet stelt daarom twintig extra toezichthouders voor de omgevingsdiensten beschikbaar.

Onafhankelijk en efficiënt advies voor minimaal energielabel C
Indien u een kantoorpand heeft dat een lager energielabel heeft dan C of indien nog geen energielabel is opgesteld kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Met behulp van een slimme rekenwijze zijn wij in staat maatwerkadviezen op te stellen waarmee u zo voordelig mogelijk uw kantoorpand naar energielabel C of beter kunt brengen.

Laatste nieuws

Laatste tweets

Twitter Sent An Error: Could not authenticate you.