Stijging WOZ-waarde

De WOZ-waarde mag nog maar voor 33% meetellen in de puntentelling voor het berekenen van de maximaal redelijke huurprijs. Dat staat in een wetsvoorstel van het kabinet.

Sinds 2015 is de de WOZ-waarde een belangrijk onderdeel van het woningwaarderingsstelsel, oftewel het puntensysteem waarmee de maximaal redelijke huren worden vastgesteld. Het uitgangspunt was dat de WOZ-waarde voor gemiddeld 25% zou meetellen. Maar de afgelopen jaren bleek het aandeel in de grote steden, waar de huizenprijzen snel zijn gestegen, vaak veel hoger uit te komen.

In een toelichting schrijft het kabinet dat de betaalbaarheid onder druk komt te staan en dat huurwoningen voor grote groepen onbereikbaar worden. Het kabinet wil de huurstijging nu dus tegengaan door de WOZ-waarde nog maar voor maximaal 33% te laten meetellen in de puntentelling.

Het kabinet heeft het wetsvoorstel naar de zogenoemde internetconsultatie gestuurd. Daar kunnen instanties en burgers reageren op de plannen. Na de internetconsultatie moeten de Tweede en Eerste Kamer nog instemmen met de wet.

Laatste nieuws

Laatste tweets

Twitter Sent An Error: Could not authenticate you.