Huurders kunnen geen kant meer op

Het aantal beschikbare woningen in de vrije sector is fors gedaald en de m²-prijzen stijgen tot recordhoogte. Dat blijkt uit de nieuwe huurmonitor van woningplatform Pararius. De plannen van demissionair minister De Jonge (Wonen) om de huurmarkt te reguleren lijken daarmee op korte termijn dramatisch uit te pakken. ,,We schieten met een kanon op een mug’’, zegt Pararius-directeur Jasper de Groot. ,,De huurder is de dupe.’’

De combinatie van strengere regelgeving, zwaardere fiscale lasten en stijgende rente leidt ertoe dat veel particuliere verhuurders eieren voor hun geld kiezen. Het aantal huurwoningen in de vrije sector dat vrijkwam voor nieuwe huurders is in een jaar tijd met 15,6 procent gedaald. Huurders draaien daarvoor op. De gemiddelde m²-prijs van een huurwoning in de vrije sector is in het vierde kwartaal van 2023 met 8,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Nieuwe huurders betaalden 18 euro per vierkante meter per maand. Eind 2022 was dat nog 16,59 euro per vierkante meter.

Puntensysteem huur 2024

Minister De Jonge streeft ernaar dat op 1 juli 2024 zijn Wet betaalbare huur in werking treedt. Die is juist bedoeld om torenhoge huurprijzen in de zogeheten middenhuur in te dammen. De Jonge wil voor die woningen het woningwaarderingsstelsel en de puntentelling dwingend maken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken voorspelt dat op termijn de huur van ruim 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro omlaag gaat.

Puntentelling 2024 wijzigingen zorgen voor meer problemen

Pararius vreest juist dat de zorgen dan alleen maar toenemen. ,,Die wet hangt nog als een zwaard van Damocles boven de huurmarkt’’, zegt De Groot. ,,Als je beleggers aan het demotiveren bent, zal er geen huurwoning bij komen. Eigenaren gaan niet verhuren onder de kostprijs, die woningen worden dan verkocht. Dan zien we al terug in de cijfers.’’

Starters op de koopmarkt kunnen nu wel met een voormalig beleggingsobject aan de haal gaan. 8 procent van alle woningen die in het vierde kwartaal te koop stonden, was afkomstig uit de huurmarkt. Volgens De Groot is het voor starters een ‘druppel op een gloeiende plaat’. ,,Het effect op de vrije sector huurmarkt is vele malen groter dan het effect op de koopmarkt. De vrije sector huurmarkt is acht keer kleiner dan de koopmarkt waardoor de verschuiving van woningen naar de koopmarkt drastische gevolgen heeft voor de huurprijzen van de woningen die overblijven.’’

Huurprijs stijgt in liberale huursector

In vier van de vijf grootste steden ging de m²-prijs omhoog. De grootste procentuele prijsstijging werd gemeten in Rotterdam, waar nieuwe huurders 9,6 procent meer betaalden dan in het vierde kwartaal van 2022. In de Maasstad betaal je nu 19,18 euro per vierkante meter. Dat is nog wel minder dan in Amsterdam (27,28 euro), Utrecht (20,17 euro) en Den Haag (19,35 euro). Alleen in Eindhoven daalde de m²-prijs met 1,4 procent naar 17,67 euro per vierkante meter.

Bij de middelgrote steden is in bijna 80 procent van de zestig plaatsen de gemiddelde vierkante meterprijs van huurwoningen in de vrije sector gestegen. De grootste procentuele prijsstijgingen werden daar gemeten in Deventer, Roermond, Delft, Hengelo en Groningen.

De Raad van State waarschuwde in november al dat de kabinetsplannen averechts uit konden pakken. Het adviesorgaan sprak de vrees uit dat huurders dan juist lastiger aan een woning konden komen. De Jonge verwachtte dat het probleem in de praktijk mee zou vallen. Hij hoopt dat zijn wet er juist voor zorgt dat van de schaarste geen misbruik wordt gemaakt.

Wat is het effect op uw huurwoningen?

Wilt u weten wat de nieuwe wetgeving betekent voor uw portefeuille of nieuwbouwproject? Neem dan contact met ons op via 085-4011166 of via info@duresta.nl.

Wij berekenen standaard een puntentelling volgens de huidige wetgeving en een concept puntentelling op basis van de wetgeving zoals die per 1 juli 2024 gaat gelden. Daarnaast maken wij inzichtelijk wat de mogelijkheden zijn om te huurpunten te maximaliseren.

Laatste nieuws

Laatste tweets

Twitter Sent An Error: Could not authenticate you.