kantoortransformatie bosch-3a

Het kabinet gaat woekerprijzen voor huurhuizen tot ongeveer 1000 euro harder aanpakken. Nu geldt de huurprijsbescherming alleen voor sociale huurwoningen tot zo’n 760 euro, maar minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening gaat deze grens verhogen, zo heeft hij vandaag in een debat in de Tweede Kamer bekendgemaakt.

In mei kwam de minister het plan om in te grijpen in de vrije markt van de middenhuur. De huidige woningnood leidt tot extreem hoge huren die niet meer in verhouding staan tot de kwaliteit en grootte van het huis. De Jonge vindt dat mensen met een middeninkomen tussen “wal en schip raken”, omdat ze te veel verdienen voor een sociale huurwoning en torenhoge prijzen moeten betalen in de vrije markt.

Hoe wordt het puntensysteem gebruikt om de te hoge huurprijs te verlagen?

Nu heeft alleen een bepaalde groep huurders (tot een huur van 763,46 euro) huurprijsbescherming. Via een puntensysteem – Huurprijscheck – is het aantal punten van een woning te berekenen, onder meer gebaseerd op de grootte, het aantal slaapkamers, de WOZ-waarde, het energielabel, de aanwezigheid van een tuin of de lengte van het aanrecht in de keuken. Is de prijs te hoog voor het aantal punten, dan kan de huurder naar de Huurcommissie stappen om lagere huur af te dwingen.

Deze huurprijsbescherming wordt doorgetrokken naar huren tot ongeveer 1000 euro en 187 punten.

Huurprijsbescherming

In mei dacht de minister nog aan een huurprijsbescherming (liberalisatiegrens) tussen de 1000 en 1250 euro. Dit leidde de afgelopen maanden tot protest bij sommige projectontwikkelaars, die vanwege deze onduidelijkheid over het exacte bedrag hun plannen voor de bouw van huurwoningen tijdelijk wilden stopzetten. Ze waren te onzeker of bouwprojecten wel voldoende geld opleverden.

De Jonge begrijpt deze onzekerheid en noemt daarom nu al de liberalisatiegrens van 1000 euro. Daarboven kunnen huurbazen dus zelf bepalen hoeveel ze voor hun woning vragen. “De investeerders hebben gevraagd om zekerheid en dat is terecht”, aldus de minister. Hij benadrukt ook dat het ook voor projectontwikkelaars onzekere tijden zijn vanwege de snel stijgende prijzen van bouwmateriaal, de hogere rente en de inflatie.

De Jonge blijft overtuigd dat de overheid moet ingrijpen in een deel van de vrije markt. “Het raakt het eigendomsrecht, maar daar tegenover staat het recht op wonen. Er zijn heel veel redenen om huurders te beschermen.”

In november komt hij met een uitgewerkt plan en wordt het exacte bedrag van de huurprijsbescherming (liberalisatiegrens) bekendgemaakt.

Vragen of informatie nodig?

Wilt u weten wat de impact is op uw portefeuille of wilt u weten hoe de punten geoptimaliseerd kunnen worden? Neem dan contact met ons op via 085-4011166 of info@duresta.nl.

 

Laatste nieuws

Laatste tweets

Twitter Sent An Error: Could not authenticate you.